İmplant diş (kemik içi implant) ortodontik tedavilerde sabit destek sağlamak amacıyla çene kemiğine cerrahi operasyon ile yerleştirilen tıbbi bir üründür. İmplantları uygulama yöntemlerinin tümüne implantoloji adı verilmektedir.

İmplant tedavisi günümüz modern uygulamaları ile çok basit ve ağrısız gerçekleştirilir. Hastanın genel ağız yapısı öğrenilip ağız muayenesi yapıldıktan sonra ölçümler yapılır. Radyografik kontrollerden sonra implant diş cerrahisine karar verilir.

Çene kemiğini ölçmek için iki boyutlu panoramik radyografilerle birlikte üç boyutlu bilgisayarlı tomografinin de yapılması, implantların konumlanacağı bölgenin ayrıntılı bir şekilde incelenmesini sağlar.

Bütün bu aşamalardan sonra lokal anestezi uygulanıp implantın konacağı bölge uyuşturulur ve yuva oluşturulur. Sonrasında diş implant belirlenen bölgeye yerleştirilir. Ardından İmplant üstü protez uygulanarak işlem sonlandırılır.

Bu implantlar diş kökü görevini üstlenerek yemek yerken ve konuşurken doğal dişin verdiği rahatlığı sağlayarak yaşam kalitemizi arttırır.

İmplant Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant diş tedavisi hastanın yaşı, sistemik durumu, kemik yapısı, implant esnasında dikiş atılıp atılmaması gibi parametrelere göre değişkenlik gösterir. Ortalama 1-6 ay arasında kemik iyileşmesinin gerçekleştiği görülür.

Tek diş implant için tedavi ortalama 10-15 dakika sürer. Bu süre dikişsiz implant esnasında daha da azalır 6-9 dakikaya kadar düşebilir.

Anestezinin etkisi 2-3 saat içerisinde geçer. Tek bir implantın yerleştirilmesi yaklaşık 3-4 dakika kadar sürer. İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra 3-6 ay arasında implant kemiğe tamamen kaynaması için beklenilir. Sonrasında protezler yerleştirilerek tedavi süreci tamamlanmış olur. Bazen implantların yüzey özelliklerinin gelişmesi gerekir bu durumda geçici implant üstü protezler uygulanır.

Diş Çekimi ve İmplant Aynı Anda Yapılır Mı?

Günümüzde hastanın dişi çekildikten sonra mümkün olan en kısa sürede yeni diş yapılması tercih edilmektedir. Bu durum hem hasta açısından hem de doktor açısından daha kolay olur. Çünkü diş çekildikten sonra diş kökü kemik dokusunu kaybetmeye başlar. Özellikle ilk 24 saat bu konuda kritiktir.

Kaybolan doku eskisinden daha fazla boşluk bıraktığı için üzerine implant yapılsa bile estetik görünümde sıkıntılar meydana getirebilir. Bu yüzden diş çekimi seansı sırasında implant diş tedavisi sıklıkla tercih edilir. Hastanın sağlıklı bir kemik dokusu ve çene yapısı varsa hemen implant uygulanabilir.

Diş kökünde apse, kist, kronik enfeksiyon, iltihap gibi patolojiler yoksa ya da hasta başka bir tedavi almıyorsa (kemoterapi, radyoterapi gibi) ve estetik duruşu etkileyecek herhangi bir sıkıntı yoksa diş çekiminin hemen ardında implant ameliyatı yapılabilir. Çenede bir sorun varsa tedavi süreci ertelenmelidir.

İmplant Tedavisi Acı Verir Mi?

İmplant diş tedavisinin halk arasında çok acı verdiği düşünülse de böyle bir durum doğru değildir. Bu tedavi cerrahi bir operasyon olduğu için işlem öncesinde lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu yüzden hasta operasyon devam ederken herhangi bir acı, yanma, sızı hissetmez. Ancak işlem bittikten sonra her cerrahi operasyonda olduğu gibi ağrı ihtimali mevcuttur. Bu geçici ağrı hekiminizin reçete edeceği ağrı kesici ile kontrol altına alınabilir. Ancak çoğu hastanın ilaca ihtiyaç duymayacağı kadar hafif bir ağrı olduğu dikkate alınmalıdır. Ağrı günlük hayatımızı olumsuz etkilemez ve iş hayatımıza ara vermemize gerek kalmaz.

Leave a comment

Randevu
× WhatsApp