Rinoplasti veya bilinen diğer adıyla burun estetiği, dünya genelinde en sık yapılan estetik operasyonlardan biridir. Burun, oldukça önemli bir organdır ve suratın tam ortasında bulunduğu için burundaki kusurlar kişiyi rahatsız ederek kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Kadınlar tarafından çok tercih edilse de erkeklerin de sıkça yaptırdıkları bir işlemdir. Burun estetiği ameliyatı zahmetli ve özen gerektiren bir ameliyattır. Türkiye’de de popüler operasyonlardan biri olan burun estetiği, ülkemizin çok iyi doktorlara sahip olması dolayısıyla Türkiye’ye gelen turistler tarafından da sık yapılmalıdır. Hatta burun estetiği ameliyatı için Amerika ve Avrupa’da yaşayanların Türkiye’ye geldikleri de söylenebilir. Kişinin operasyon öncesinde ve sonrasına yapması gerekenlerin bilincinde olması, doktor ve hastane seçimi gibi birçok unsur bu işlemde önemli rol oynar.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun estetiğinin yapılış aşamaları şöyle sıralanabilir;
- Doktorunuzun ilk yapacağı şey genel muayene ve öykünüzü dinlemek olacaktır. Bu operasyonu neden istediğiniz, burnunuzda sizi rahatsız eden kusurlar haricinde farklı bir sorun olup olmadığı ve nasıl bir burun istediğiniz netleştirilmelidir. Doktorunuz burnunuza dokunarak burun derinizin kalınlığını ve yapısını inceleyecek, burnunuza bakarak yüzünüze uygun burun şeklini belirleyecektir.
- İşlemden önce yapılması gerekenler yapıldıktan sonra hasta genel anesteziyle uyutulur ve işlem sırasında hiçbir şey hissetmez.
- Doktor tercihe bağlı olarak kapalı veya açık teknik kullanacaktır. Operasyon da buna göre şekillenir.
- İşlem sırasında vara burundaki kemik eğrilikleri giderilir, büyük burunlar küçültülür ve geniş burunlar daraltılır. Burna şekil verilerek burunda kemer olarak adlandırılan kemik çıkıntıları giderilir.
- İşlem bittikten sonra doktor tercihe bağlı olarak burna tampon yerleştirebilir. Tampona gerek görülmezse dikiş ve burun bandı yeterli olacaktır.
Burun Estetiği Neden Yapılır?
Burun estetiğinin yapılma nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Kemerli burun olarak adlandırılan ve kemik çıkıntısı olan burunlarda bu çıkıntıların giderilmesi için yapılır.
- İri burunların küçültülmesi için yapılır.
- Kaza ve travmalara bağı olarak gelişen şekil bozukluklarını giderme amacıyla yapılır.
- Küçük yaşlardan itibaren belirgin hale gelen kemik eğriliklerinin giderilmesi için yapılır.
- Burunda meydana gelen anormalliklerin ve burunda et oluşumu gibi sorunların giderilmesinde ek seçenek olarak değerlendirilebilir. Burunda nefes almayı zorlaştıran kemik eğriliklerinin ve burnun iç dokusunda oluşan etlerin giderilmesinde burun estetiği yapılabilir. Bu gibi durumlarda aynı anda ameliyata plastik cerrah ve KBB uzmanı girer. KBB uzmanı burundaki etlerin ve nefes almayı zorlaştıran sorunların giderilmesini sağlarken plastik cerrah burnun güzel gir görünüme kavuşmasını sağlar.
Burun Estetiği Nerede Yapılır?
Burun estetiğinin yapıldığı yer devlet hastanesi, özel hastane ya da özel klinik olabilir. Devlet hastanesinde burun estetiğinin yapılması için belli koşullar vardır. Devlet hastanesinde burun estetiği yaptırabilmek için burunda nefes almayı zorlaştıran ve sağlığı tehdit eden bir sorunun varlığı gerekir. Bununla birlikte, kırık burunların tedavisine ek olarak burun estetiği ameliyatı yapılabilir. Bu nedenle Keyfi olarak yapılan estetik operasyonlar için devlet hastanesini tercih etmek yanlış bir tercih olacaktır. Keyfi yapılan operasyonlarda özel hastaneler ve özel klinikler tercih edilir.
Açık Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Açık burun estetiği ameliyatı zor ve uzun bir ameliyat olsa da başarı oranı oldukça yüksektir. Açık teknik kullanılarak yapılan ameliyatlarda burun kesi yoluyla açılır ve burun içi dokulara erişmek kolay hale gelir. Bu sayede kemik eğriliği ve burun kemeri gibi sorunlar rahatlıkla halledilebilir. Açık yöntem burnunda ciddi sorunlar olan, ciddi kemik eğriliği ve kemik kırığı gibi sorunları olan kişilerde tercih edilen bir yöntemdir. Açık teknik kullanılarak yapılan ameliyatlarda plastik cerrahın yanı sıra KBB uzmanı da bulunabilir. Açık teknikte burun kemiklerine müdahale edildiği için işlem sonrası burna tampon yerleştirilebilir. Bu nedenle açık teknik kullanılarak yapılan işlemlerde iyileşme süresi uzayabilir.
Kapalı Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Kapalı burun estetiği ameliyatı burnunda ciddi sorunlar olmayan ve kolay halledilebilecek kusurlar olan kişilerde tercih edilen bir tekniktir. Kapalı burun estetiği ameliyatı, açık burun estetiği ameliyatına kıyasla daha kısa sürebilir. Kapalı teknikte burna şekil verilir, burundaki ufak pürüzler giderilir ve burun kişinin istediği şekilde son halini alır. Bu tekniğin avantajı olduğu kadar dezavantajı da vardır. Kapalı teknikte açık teknikte olduğu gibi burun derin şekilde açılmadığı için burun içi dokulara ulaşmak zorlaşabilir. Bu da burundaki yapısal bozuklukların tamamen düzeltilmesini zor hale getirebilir. Haliyle kapalı teknik ciddi şekil bozuklukları olan burunlarda tercih edilen bir teknik değildir.
Burun Estetiği Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Burun estetiği öncesi dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Doktor tavsiyelerini dinlemeli ve sağlığınızı riske ataca kararlar almamalısınız. Eğer operasyondan önce doktorunuz operasyona engel bir sorun görürse operasyonu erteleyebilir.
- Yüzünüze en uygun burun şeklini belirlemeli ve doğal bir görünüm elde etmelisiniz. Büyük ve uzun bir surat yapısına sahipseniz çok küçük bir burun istememelisiniz.
- Operasyondan 1 hafta ila 10 gün önce sigara ve alkol kullanmamaya özen göstermelisiniz. İşlemden hemen önce alkol veya sigara kullanmamalısınız.
- Operasyondan önce yapılması gereken en önemli tetkik kan tahlildir. Mutlaka kan tahlilini yapmalı ve kan değerlerinizde operasyona engel bir durum varsa operasyonu ertelemelisiniz.
- Operasyon öncesi ağır yemekler yemekten kaçınmalısınız.
- Operasyondan önce düzenli kullandığınız bir ilaç ve kronik bir hastalığınız varsa bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktorunuza danışmadan operasyondan önce ilaç kullanmamalısınız.
- Daha önce hiç anestezi almadıysanız bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Anesteziye karşı bir duyarlılığınız olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.
Burun Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Operasyondan hemen sonra sigara içmemeli ve yemek yememelisiniz. Anestezi etkisinde olan vücut anormal tepkiler verebildiğinden operasyon sonrası mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bu nedenle yemek yemek için birkaç saat beklemelisiniz.
- Mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar yaşamamak için operasyondan hemen sonra araç kullanmamalı ve uzun süre araçta kalmamalısınız.
- Bir süre ağır sporlar yapmaktan kaçınmalı, ağır şeyler taşımamalı ve burnunuza darbe almanıza neden olacak her türlü fiziksel aktiviteden uzak durmalısınız.
- Surat bölgenizde meydana gelen şişlikler için buz kompres uygulamalı ve cildinizi rahatlatmalısınız.
- Uyurken ya da uzanırken kafanızı biraz yüksekte tutmalısınız.
- Operasyon sonrası surat bölgesinde şişlik ve baş ağrısı görülebilse de burun kanaması nadir görülür. Beklenmeyen bir yan etkinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.
Burun Estetiği Maliyeti Ne Kadar?
Burun estetiği maliyeti doktor seçimine, hastane seçimine ve uygulanan işleme göre değişiklik gösterir. Bu nedenle net bir rakam vermenin olanağı yoktur. Devlet hastanelerinde yapılan burun estetiği ameliyatının maliyeti özel kliniklere ve özel hastanelere kıyasla daha azdır. Elbette devlet hastanesinde keyfi operasyonlar yapılmadığı için daha çok özel klinikler ve özel hastaneler tercih edilir. Doktor seçiminde burun estetiği konusunda tecrübeli ve hastalarla iyi iletişim kuran doktorlar tercih edilmelidir. Doğru doktor seçimi için sosyal medya ve internet üzerinden doktor yorumlarını okuyabilir, doktorların daha önce yaptıkları burunları inceleyebilirsiniz.